Sunday, July 21, 2013

18. päev

What makes you happy?


Aimasime ette, et orbude projekti lastega tuttavaks saamine ei saa olema lihtne ülesanne. Kutsusime nad täna endale majja külla, et saaksime koos mängida, joonistada ning vestelda. Kaamera panime vestluse ajaks üksnes muuseas ruumi, et saaks hiljem analüüsida ja mõelda, keda võiks juurde filmida. Huvitavaid lugusid oli lastel rääkida küll, kahjuks jäi neil tihti julgusest puudu - julgusest üldse ja siis julgusest inglise keeles rääkida(mõne lapse puhul palusime tõlkida). 
Väikeseid vestlusi, kus nad rääkisid joonistusest, mille eelnevalt teinud olid, viisime Yuriga läbi korda mööda. Pildil kujutasid nad enda elu tähtsamaid inimesi, tegevusi, kohti jne.  Hiljem saame arvutist vaadata kõnelusi, milles ise ei osalenud.
“But not today...” ohkasime peaaegu, et ühest suust sest neli tundi kestnud tegevused ligi 15ne lapsega olid meil üsna ära väsitanud. 

Üks vestlus 16- aastase tüdrukuga jäi kauemaks minusse, mulle tundus, et tal oli midagi väga olulist hinge peal, mille jättis ütlemata, kuigi oleks vist tahtnud... Ma proovisin veel hiljem temaga rääkida, kuid siis ütles ta vaikselt, et tema ainus mure on see, et tal pole kingi millega sügisel kooli minna.
Kohtasime turul käies Joshuat, kes uuris meilt hommikuste tegevuste kohta. Seda neidu ja minu vestlust temaga mainides jäi ta tõsiseks ja ütles, et peab talle rasedustesti tegema. 
Vaikus. Sositasin omaette, et äkki olid mureks kõigest kingad...











Hetkel on Rudec’i programmis kirjas, et kui sponsoreeritav jääb rasedaks, siis ta enam toetust ei saa. Viimases newsletteris oli näide ühe teise neiu kohta, kelle toetamisest organisatsioon loobus.

We are also sorry to announce that one of our orphans, Claris, has been removed from our orphan project, due to her pregnancy. In an attempt to encourage success in the orphan project, RUDEC created a “child sponsorship agreement”, which requires orphans to take seriously their opportunity which so many other children do not have. 

If orphans under our care are taking this for granted and do not cooperate with us to help themselves then we are forced to be more selective and help those who make an effort and truly deserve it. 
RUDEC’s means are already overstretched, and we strongly discourage improper behavior which will lead to our orphans getting into trouble, but ultimately they make their own decisions. Pregnancy is in violation of our agreement, and RUDEC cannot support Claris any longer. (Rudec Newsletter July 2013)


Joshua sai mitu laitvat kommentaari sellise otsuse tegemise osas. Ta nentis ka veel täna, et tegemist on väga keerulise probleemiga, millel puudub õige või vale vastus. Hetkel kaalub ta kõiki võimalusi, mida saaks teha selleks, et noor neiu lapsega ei jääks hätta. 

/----/

Mul on tekkinud uskumatult palju toredaid argipäeva tähelepanekuid, püüan leida erinevaid lähenemisnurki, kuidas seda neid teiega jagada. Juhuks kui huvitatud olete? 

Magustoiduks on praesai. 


Teate, teeme hoopis nii. 

Kas Teil on tekkinud küsimusi?

P.S. Soovitused(soovilood) on alati oodatud. 

Ilusat uue nädala algust!


2 comments:

  1. Praesai on küll nämma.
    Mina olen huvitatud sinu lähenemisnurkadest, mida lihtsamate asjade kohta, seda parem. Suurte probleemide kohta niipalju, et kus neid pole?
    Ikka jaksu ja positiivsust!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete