Thursday, September 19, 2013

78. päev

Loomad
ehk toidust pisut teistmoodi

Avasin hommikul ukse ja avastasin selle tagant juba ööpimeduses meie aeda tulnud häbeliku koera. Bubbles on kunstnik Browni nelja-aasta vanune koer, kellel kohe üldse ei meeldi olla ketiga piiratud. Üleeile jooksis ta taaskord minema, kuid tal on kombeks ikka alati välja ilmuda. Brown muretseb muidugi meeletult iga kord kui koer jooksus on. Võib tunduda kummaline, aga siin seisneb omaniku mure selles, et koer püütakse kinni ning tapetakse lihasaamise eesmärgil. 

Sama on kassidega. Olin täiesti siiralt üllatunud, kui Dorcas’ega üht kodu külastades kassi ning kahte kassipoega märkasin. Kasse peetakse siin lisaks “toiduks olemisele” kurjuse ja õeluse sümboliks, seega väga vähesed kui mitte öelda üksikud peavad neid koduloomadena. 

Sõitsime ühelt oma matkalt koju ning märkasime teeääres kahte agarat müügimeest, kes jahisaagiks saadud kaslast üritasid maha müüa. 

Bushmeat is meat from wild animals hunted in Africa and Asia. The term has particularly been used to refer to meat from animals in West and Central Africa. Today the term is often used to refer to a wider range of countries and especially in reference to the hunting of endangered ape species.


Seda kaslast kohates kuulsin taksojuhi suust sõna Bushmeat esimest korda. Selle alla mõeldakse kõiki metsikult elavaid loomi, keda jahitakse liha saamise eesmärgil -  madu, ahv, orav, leemur, linnud, erinevad kaslased...jne.

Muidugi on tegemist traditsiooniga, mis põhjustanud mitmetes kaasaegsema mõtlemisega inimestes pahameelt, samuti on tekitatud sellega mitmete liikide seas väljasuremise oht ja haiguste levik. Järjest enam püütakse seda jahimeeste armastatud tegevust kontrollida seda tegevust taunides ja illegaalseks muutes.  Proovitakse populariseerida loomade kasvatamist liha saamise eesmärgil, et poleks vajadust neid metsikus looduses jahtida. 

A main method on how the decline of wildlife (caused by the consumption of bushmeat) could be stopped is by legalising the sale of the flesh of self-grown local animals, but keeping the sale of the flesh of animals that were shot in the wild illegal. This approach is thus a bit similar as with aquaculture, as by growing the animals in farms, more such food can be produced, while keeping the wild animal population secure.

Olen siinolles üksnes kuulnud, et inimesed söönud bushmeat liha, endal eksootiline kogemus puudub, ning arvan, et jätaksin selle ka proovimata.

Kui mulle liha on pakutud siis üksnes tuntud - kana, kala, kits, lehm, siga.(loodetavasti pole mulle valetatud:))

Liha on siinse keskmise perekonna jaoks luksus. Poodides ei müüda liha kuna puudvad külmikud. 

Kodus kasvatatakse enamasti kanu, merisigu ning kitsesid, mida nad endale harva enda tarbimiseks söövad. Enamasti kasvatatakse neid edasimüümise eesmärgil.
Kana tapetakse traditsiooniliselt kord aastas jõuludel, et perega üheskoos seda nautida. 

Loomade hinnad turul/küla restoranis(suuremates linnades hinnad kõrgemad):
Kana - 6500(10 eurot)
Kits - alates 15000 - (alates 23 eurot)
Siga - kallis - täpset hinda ei oska hetkel öelda. 

Soya(tükk grillliha grillpulga otsas) 100 franki(0.15 eurot)
Tükk liha fufu kõrvale - 100-150 franki (0.15-0.25 eurot)
Tükk kana fufu kõrvale  - 350 franki(0.5 eurot)
Grillitud kala - 500-800 franki - (0,7 eurot-1,3 eurot)

No comments:

Post a Comment