Monday, September 2, 2013

61. päev

September. Teine. 


See võis olla umbes Three Corneris autopargi juures, kui kohalikud mehed üritasid autosse pressida tundmatu number ruigavaid põrssaid, kui ma lõpuks aru sain, et olen ärkvel ja kõnnin kaamerakotiga võttele. Kella 5 ajal ärkamine ei ole midagi, mida igatsen oma elus Tallinnas ega ka Kamerunis, pilkane pimedus ning libedad teed. Lapsed, keda esimese koolipäeva puhul filmima läksime ärkavad vähemalt kell 5.30 kui mitte varem, ei saanud meiegi nendest maha jääda. 
Hommikused toimetused, mida viis orbude projekti last enamasti omapäi toimetavad(majas on kaks vanemat ca 15 aastast tüdrukut, kes neid aitavad) kulgevad rahulikult ja sujuvalt.
Keegi viib kitse välja, keegi läheb toob vett, keegi peseb hoovi peal nõusid, keegi pühib maja ning hoovi, keegi suundub maja kõrvale end pesema, keegi teeb tule, keegi ümiseb viisijuppi, keegi peseb hambaid, keegi sööb tulekoldel soojendatud fufu't...



Betuel, Peaceful, Zeta-Zel

Koolitee


Tänane hommik ja kogu päev oli ehk üksnes pisut erilisem, kuna üle kolme kuu oli vaja selga panna koolivorm. Riietevahetamise ajal oli kuulda tüdrukute seas mõningast elavnemist ning seletamist, mis meile saladuseks jäi. Lõpuks väljusid tüdrukud siniste kleitide, kaunite kõrvarõgaste ning Zeta-Zel oli isegi jalga pannud kontsaga kingad(hiljem nägin, et vahetas need siiski plätude vastu ning pani kingad koolikotti).

Koolipoole asusid nad mõni minut enne kella seitset hommikul. Tee ise oli ehk vähem kui kümme minutit ning koolimaja juurde jõudes olime esimesed. Nägime seinal ajakava ning küsisime, et miks nad ligi tund aega enne tundide algust kohal on. Üks vanematest tüdrukutest rääkis, et see on distsipliini pärast, et keegi ei jääks hiljaks. Pealegi on pool tundi enne tundide algust rivistus, mil kõik ühiselt hümni laulavad ning palve loevad. Õpetajatel on hea ülevaade kohalolijatest ning headmistress saab edasi anda kõik olulise informatsiooni - täna oli selleks õpikute vajalikkus. Nimelt peavad õpilased endale ise õpikud ostma, ning tegemist on väga suure väljaminekuga. Enamasti soovitatakse rangelt muretseda vähemalt kaks õpikut - inglise keel ja matemaatika, neid kahte ainet hinnatakse siin kõige kõrgemalt ja õpetatakse mahus kõige enam. 


Hommikunäod
Autor: Zidane

Zidane

Peaceful

Pärast koolilipu heiskamist saigi kogu pidulik osa läbi ning lapsed suundusid klassidesse õppetööle. 

Ei mingeid lilli, laulu, pikki kõnesid. Igas klassiruumis oli kuulda sõna “revision” ning sõbralikku ähvardust, et kui neid ülesandeid nüüd kohe õigesti ära ei lahenda, siis lähed aste madalamasse klassi tagasi. 

Kahtlaselt tuttav ähvardus enda kooliajast. Minu karjääri jooksul peaks vist see lause olema veel ütlemata. 

Lapsed asusid innuga ülesandeid lahendama ning nende rõõmsat olekut vaadates/filmides tuli endalgi korraks kooli-igatsus peale. Esimene koolipäeva erilisus...sel aastal siis niimoodi. 


Class 3, Class 4
Jagavad ühte klassi, on paras väljakutse õpetajatele. 

Class 6

Class 5










See võis olla umbes inglise keele tunni alguses, kui ma vaatasin loominguliselt avatud aknast seinast välja ning uurisin mägesid, mis nii kaugel kuid samas nii lähedal olid. Sama tundega loodan viie nädala pärast tagasi koju tulla. 





P.S. Tervitan esimese koolipäeva puhul Tallinna 32. Keskkooli kollektiivi ning õpilasi. Energilist ja päikselist kooliaasta algust ning kohtumiseni juba oktoobris. 


No comments:

Post a Comment