Friday, September 6, 2013

64. päev

“No, this is history”

Tead, ma tahan sulle jutustada Kom ajaloost, ütles Brown oma kolmekümnendal sünnipäeval ning võttis samal ajal taskust välja pliiatsi ja paberi.  Baari ees, kus istusime oli just lõppenud kaklus kahe mehe vahel, millesse kaasati rohkem inimesi, kuid õnneks jäid kõik terveks. Mulle tundus, et Brown tundis ette, et soovin kakluse kohta küsida ning viis teema kiirelt mujale. Mõni minut hiljem valmis erinevatest pisikesest joonistusest ning nooltest koosnev skeem.


Pildi paremas servas läks lugu üsna keeruliseks, aga kuni maoni sain loo üsna selgeks.

Elasid kord Tikari hõimus kaks kuningat ehk fon’i. Üks nendest fon’idest oli (Lai)komi eelkäija. Et oma kogukonna heaolu eest paremini seista ühendasid kaks fon’i oma alad ning juhtisid sõpradena oma rahvast ühel territooriumil. Kom rahva populatsioon kasvas aga kiiremini ning ületas teise fon’i juhitud rahva arvu. See asjaolu tegi teist fon’i kadedaks. Ta läks Fon of Kom’i jutule ning rääkis, et neil on liiga vähe ressursse ja liiga palju inimesi ning nad peaks osa oma rahvast hävitama, et saaks edasi eksisteerida.  Ta tegi ettepaneku ehitada kaks maja ja juhtida ühiskonna nõrgimad/mitte-tahetumad(“unwanted”) majja ning süüdata see siis põlema. Kom’ide juht oli plaaniga nõus. Teine fon ehitas aga oma majale tagumise ukse, mille kaudu tema inimesed põgenema pääsesid. Kom kaotas sadu inimesi ning kom’ide juht langes eelkõige enda silmis häbisse. Ta lahkus hüvasti jätmata ning sooritas enesetapu. Kom rahvas uskus, et sinna, kuhu kuningas jätab oma jalutuskepi peavad nemad oma uue kodu looma.
Teise kuninga rahvas elas nende ühisel alal edasi.
Vaglad, mis kom'ide kuninga keha lagundasid oli kohaliku järve kaladele toiduks ning kalade arv kasvas järsult. Kaks rändurit avastas järve ning juhatasid teise kuninga rahva järve äärde paremat elu nautima. Järv võttis aga kõik sinna tulnute elud. Üksikud kom rahva elanikud tulid samuti järvele ning nägid seal oma kuninga jalutuskeppi, mis muutus maoks, mis juhatas neid Laikomi ning praeguse Kom kuningriigi aladele.

Kom rahva silmis on ussil/maol väga suur tähendus kuna peavad tänaseni meeles, et nad on “followers of the snake”.
Kummalisel kombel pole usse siin piirkonnas eriti. Võiks isegi öelda, et vähe.
Samuti on sellest loost pärit uskumus, et fon ei sure vaid on kadunud. “Fon is not dead, he is missing”

Brown’i jutustus võttis aina detailsema suuna ning kuskil lehe paremas servas kadus mul järg lootusetult käest.

Kuulasin, aga ei suutnud enam palju meelde jätta.

Lõpetuseks küsisin Brown’ilt: “So, this is the legend of Kom...?”
Ta vaatas mind altkulmu ja vastas tõsimeeli: “No, this is history.”

No comments:

Post a Comment