Friday, August 2, 2013

29. päev



Kom pulmad

Pulmad toimuvad traditsiooniliselt kom puhkepäeval, milleks on päev pärast turupäeva. Joshua tunnistas, et on 1. augustit 2013 planeerinud viimased seitse aastat. Kõige pealt kosib mees naise tema isalt, ning saab sellega loa kooseluks, pere loomiseks.  Suurejooneline pulmapidu on mõeldud naise ema ning tema suguvõsale, isal on selles ka roll, aga siiski väiksem.  Seitsme asta jooksul sündis nende perre poeg ning tütar. Joshua jutustas, et pulmade ettevalmistus on tohutult aega ning raha nõudev, aga samas ilma ka ei saa.

Vabatahtlike majas hakkas pulmapäeva hommik suurema sättimise tähe all. Riided selga, juuksed kammida, kingad mudast puhtaks, kaamerad pakkida.


Ida, Pierrick. John, Anniken, Yuri

Meie hommikune jalutuskäik läbi Belo oli eriti meeleolukas, aga samas pigem vaikne. Tundus, et inimesed olid meie väljanägemise pärast pisut sõnatud. Palju vähem kuulsime laste hõikeid: “Hello!” ja kom tervitust “Dulainma”

Pulmarituaalid algasid juba kell 10 hommikul. Naised tassisid liha ja õli, mehed küttepuid.
Esimene söök pakuti vahetult enne seda -  fufu ja jamajama olid tõeliselt maitsvad kahtlustasime, et ehk sellepärast, et oli veidi soola lisatud.
Hommikusöögi kõrvale võtsid mehed ühe õlle, millest ma loobusin. Päike paistis eredalt, ning meil oli Yuriga palju tööd ees.

Fufu&jamajama 

Meile tegelikult t2pselt ei räägitud, milline see päev välja hakkab nägema, ning kui pikk see on. Kuna keel oli mulle võõras, siis saan kirjeldada üksnes asju, mida nägin/kogesin, aga mitte rääkida tähendusest. Joshua ytles sageli meie lugematute kysimuste peale: "Paljud asjad lihtsalt on nii, ei oska 6elda, miks..."

Pulm toimus enamasti siseruumis, mis oli ilma liialdamata väike, palav ning ülerahvastatud.

Ruum p2rast pulmi.
Esimesena peideti peig voodisse, ning pulma tunnistajad valvasid voodi äärel.
NB. Joshua k2si. 


Kui sisse enam ei mahtunud.



Siis valmistati pulma pidulik fufu. Minule raske hetk, kuna lõkkest tulev suits ajas silmad nii märjaks, et pidin korduvalt ruumist lahkuma.

Veidike laulmist ja tantsimist ümber tulekolde. Temperatuur ruumis aina tõusis.

Tähtis hetk, mida filmisin ja millest sellepärast fotosid pole, oli pulmakuke pühitsemine. Pruudi isa saatis selle oma noorima pojaga pulmaisale, kes selle mingiks ajaks enda särgi alla peitis, siis selle sealt lauluga välja võttis. Samuti katkus ta kukelt suled, mille hiljem pruudile ja pruudi kaasakonnale pähe pani. Kukk pandi lõkkesse ning söödi pidulikult pruutpaari poolt pulmapeo lõpus.

Pärast seda, kui peig oli juba mõned tunnid voodis lamanud ja end peitnud toodi sisse pruut ja pruudi kaaskond. Nad määrisid end õliga ning valmistasid ette pruudi piduliku rõivastuse.
Peig ja kaaskond

Pruut ja kaaskond

Joshua, tytar Daniela


Isad asjasse ei sekkunud

Tants


Mingi hetk jagati pisikeses kilekotis palmiõlis liha, mis oli hästi tähtis, aga ma ei tea täpselt miks.

Tubaste rituaalide lõppedes suundusid kõik compound’i hoovi, kus ka kõik ülejäänud külalised, kes kannatlikult ukse taga ootasid tegevusest osa said.

Selleks hetkeks oli kell saanud neli pärastlõunal.

Teadmata, kui kaua miski kestab ning kui oluline midagi on said minul kassetid täis ning andsin töötegemise üle Yurile, kes siseruumis ei filminud.

Pulma peategelased tantsisid, laulsid ning soovisid pruutpaarile kõike ilusat. Meeleolu oli endiselt pigem tagasihoidlik. Kahjuks ei õnnestunud mul ühtegi pilti saada naeratavast pruutpaarist ehk oli ka neid see 6 -tunnine pulm liialt väsitanud.

Pulmakukk

Meeste tants

Pulmaisa tuletas meelde, et abielus peaks olema alati kannatlikkust, arusaamist ja tolerantsi. Selle kinnitamiseks sõid nad koos fufut. Ei mingit kätehoidmist, sõrmuseid ega suudlemist.


Hiljem poseeriti koos pildil ning veel enne pimeduse saabumist lahkusid külalised kodude poole.

Meid ootas kodus kitseliha pajaroog ning õnnelik puhkus ja uni.

P.S. Videomaterjali pulmast kindlasti s2ilitan, teeme filmi6htu, kui tagasi olen. 

6 comments:

  1. Kindlasti oli see üks vägev kogemus! Mulle jäi silma see,e t naistel olid toredad varbavahekingad ja istumise all olid plastmasstoolid (va meestel räästa all). Väga armas pere, kuigi ei naerata, paistab kõigi olemisest rahulolu, viimane pilt.
    ps. FB-sse panid ägeda pildi (ma ei tundnud sind algul äragi)

    ReplyDelete
  2. poisid käisid siis pidžaamades pulmas??? :))

    ReplyDelete
  3. Pilt vabatahtlikest on nii lahe, kirju kaader ikka:).
    Muidugi viimane perepilt on ka ülinunnu ja ehe! Palju õnne neile ja Sulle mõnusaid elamusi!

    ReplyDelete
  4. Ei tea küll ühtegi teist inimest oma tutvuskonnas, kes kom pulmas oleks käinud. Eriline lehekülg kindlasti juurde eluraamatusse.

    ReplyDelete
  5. Aga ma ei saa aru, miks siis ülejäänud (mees)seltskond nendes pidžaamades polnud, mida teie lasite endile õmmelda? Aga see perepilt on küll hästi armas, väga kena naine on sel Joshual :)

    ReplyDelete
  6. Jäime ise ka mõtlema sellele, et kahjuks ei kanna mehed väga traditsioonilisi rõivaid. Kui siis üksnes vanemad mehed ja lapsed. Naised on värvilistes kleitides/rõivastes praktiliselt iga päev.
    Kangad muideks on valmistatud kas Kamerunis või imporditakse Nigeeriast.

    ReplyDelete